2011/01/17

hétfői hasznosságok - GTD

A következő lépés az időgazdálkodás területén a Motivated Moms után egy könyv volt.

David Allen: Intézz el mindent
(Getting Things Done - GTD). A Bagolyvár kiadó gondozásában jelent meg, jelenleg tudtommal nem kapható.
Lehet próbálkozni antikváriumban, könyvtárban. A mi könyvtárunkban megtalálható, félévente ki szoktam hozni egy kis memóriafrissítésre.

 A rendszer alapjául - amit a könyv bemutat - az a megfontolandó tény szolgál, hogy minden feladat, amelyet a fejünkben tartunk, folyamatosan növeli a stressz szintünket. A stressz csökkentésének a legjobb módja, ha kisöpörjük ezeket a feladatokat a fejünkből, és egy egyszerű, áttekinthető rendszerben tároljuk.



 A célközönség elsősorban a menedzsertípusú munkát végzők, akiknek sok és sokféle feladatuk van, rengeteg bejövő információval. Bár szerény véleményem szerint mindenki haszonnal forgathatja,akik elvesznek a sok-sok teendő között.  Nagy segítséget jelenthet a hatékonyság növelésében, a teendők sorrendbe állításában, egyszerűsítésében.

A kulcsszavak tehát hatékonyság és egyszerűség.


Teljesen új szemléletet adott a könyv a teendőim menedzselésében, a prioritások felállításában.
Rövid ismertetőt lehet találni magyarul is.

Számomra fontos gondolatok, amiket sikerült a mindennapi életbe is átültetni:
  • Ha a bejövő információra adott válasz (levél, dokumentum lefűzése, telefonálás, stb) két perc alatt elintézhető, akkor intézd el azonnal - ha nem, akkor bekerül a rendszerbe jegyzet,emlékeztető formájában, és a maga idejében elkészül.
  • Egy nagyobb projektet mindig lehet apró lépésekre, teendők sorára bontani. Amikor nekiállok, csak a következő teendőre koncentrálok, így nem nyomaszt a nagy projekt terhe. Mindig van legalább egy kis következő lépés. Az elefántot is falatonként lehet megenni! :-)
  • Heti áttekintés - hetente egyszer (praktikusan pl. vasárnap este) leülök a listáimmal, fecnijeimmel. Átbogarászva kihúzom a megvalósultakat, előkészítem a következő heti teendőket.

Hatalmas követőtábora van a módszernek szerte a világon. A szerzőnek saját honlapja van. Számos, a témával foglalkozó oldal létezik, pl. a 43folder. A Zenhabits is ír róla (róla pedig majd én fogok írni, mármint zenhabitsról).

Melegen ajánlom mindenkinek, hogy megismerkedjen vele! Ha követésre alkalmasnak gondolja, akkor pedig saját képére formálva alkalmazza.


UPDATE
Ma jártam könyvesboltban, és valóban kapható, mint ahogy Kastan írta hozzászólásban. A Bagolyvár kiadó újra kiadta.

3 megjegyzés:

  1. A könyvet úgy látom kiadták 2010-ben is.

    VálaszTörlés
  2. Hol láttad? Szívesen megvenném...

    VálaszTörlés
  3. Én ezt az elmúlt hetekben (a minimalizmus felé tett lépéseimmel együtt), ösztönbő kezdtem alkalmazni, pedig nagy halogato voltam, de ma mar nem! ;)

    VálaszTörlés